joi, 19 august 2010

La muncă, nu la şcoală!

De la o vreme, tot mai mulţi binevoitori (începând cu băsescul nostru cotidian, continuând cu miniştrii lui dragi, cu o şleahtă de blogoforumişti şi până la oamenii de bază ai crâşmelor noastre naţionale) îi sfătuiesc pe profesori să nu se mai vaite atât şi să pună mâna să muncească de-adevăratelea. Adică să-şi mai ia încă o slujbă, că şi-aşa, la şcoală „stau” cel mult 4 ore pe zi, 4 ore neproductive plătite de „ăla slabu”.
Lăsând la o parte faptul evident că un profesor nu are de unde „să-şi ia” slujba aia, că dac-ar fi belşug de slujbe n-ar mai fi un aşa belşug de şomeri, mă întreb dacă nu cumva ăsta e preludiul pentru creşterea normei de predare la 40 ore săptămânal. Pentru că – nu-i aşa? – dacă ar fi să-şi mai ia o slujbă, de ce să n-o ia tot în şcoală, adică 4 + 4 = 8 ore de muncă cinstită zilnic, ca muncitorii, nu ca gânditorii? Şi ajungem la soluţia Moisil.
Deşi eu sunt în categoria „auxiliarilor” (adică 8 ore/zi) mă bate totuşi gândul să-mi iau o slujbă adiţională, de exemplu ministru al economiei, că nu pare foarte stresantă, de vreme ce îţi lasă timp să baţi câmpii... Sau poate Videanu ne trimite să plătim o slujbă la biserică?

Am auzit că conu’ Adriean l-a luat la rost pe un amărât: „Bine, bă, Gheorghe, te plângi că ţi-s copiii bolnavi? Păi dacă-i ţii dezbrăcaţi şi flămânzi? Io, dac’aş fi în locu’ tău, i-aş îmbrăca bine, le-aş da să mănânce bine... şi ar fi bine!” „Aşa e coane, şi eu aş face la fel dac’aş fi în locu matale...”

16 comentarii:

  1. Am și eu în plan un articol pe temă - când oi ieși din modu' „vacanță”, probabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii îşi închipuie meseria de profesor ca pe un hobby, ceva de făcut când te plictiseşti, în niciun caz o ocupaţie din care să te întreţii.
    Interesant este că exact părerea asta o aveau şi anticii din Grecia (în frunte cu Aristotel); şi-i dispreţuiau profund pe sofişti, care începuseră să ceară plată pentru învăţătura furnizată.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuzati intruziunea, dar eu m-am saturat sa aud factorul $ mereu in prim plan când e vorba de profesori/învatatori.
    Pentru o meseria ca asta e nevoie in primul rând de ceva ce pe vremuri se numea "chemare". Acuma nu mai vorbeste nimeni despre asta.
    Asa cum e nevoie de chemare sa poti sa ingrijesti bolnavi, copii handicapati si animale schiloade. Mi se pare ca românii au pierdut gena asta.
    (Oricum, dac-or mai fi existând, eu n-am avut norocul sa-i intâlnesc)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, desigur, că profu-i, nu-aşa, un dascăl, un apostol, unu' care trăieşte cu aer.
    Căci, desigur, ştiinţa de carte o meritaţi prin simplul fapt că v-aţi născut, ea nu merită plătită. Să dai banii pe-o plasmă e de-nţeles. P-o maşină. P-un aer condiţionat. Îs chestii care merită, acolo au muncit nişte oameni. Ştiinţa de carte însă tre' să vină moka şi numa' de la îngeri serafici care se hrănesc cu aer. Şi care nu vorbesc despre bani.

    Tuturor ăstora vă doresc să trăiţi 2 luni cu salariul de prof debutant CU CHEMARE. Poate vouă "chemarea" vă dă de mâncare.

    (Uh, ce trivial! Ştiinţa de carte e ceva din sfere-nalte, nu poţi s-o amesteci cu cârnaţu'.)

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragă vaco lăcrămoasă,
    Nu ştiu ce meserie ai, dar înţeleg că-ţi place să te laşi mulsă gratis.

    Pentru a face bine orice meserie e nevoie de chemarea de care vorbeai. Dar asta nu exclude plata. Şi pentru a fi un bun mecanic e nevoie de chemare, şi aşa cum sunt o mulţime de mecanici care nici după 30 de ani de zgândărit motoare nu sunt în stare să facă un reglaj de calitate, tot aşa sunt o mulţime de profesori care niciodată nu ajung cu adevărat pedagogi.
    Pesemne nu ţi se pare deloc absurd ca mecanicul care-ţi repară maşina să-ţi ceară 100 de lei pentru o oră de muncă. Nici mie. Dar de ce ţi se pare absurd ca un profesor să fie plătit, nu înţeleg.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine,draga mea 'telectuala. Poate ca daca ai fi citit ce-am scris nu te-ai fi blocat la plasme.

    Dl. Adrian Nastase: eu n-am spus sa muncesti pe gratis. Am spus doar ca semnul $ licareste in ochii angajatilor de stat care predau abecedarul prost pentru ca nu-s platiti cum cred ei ca ar trebui.

    Nu lucrez in invatamânt, muncesc insa cu drag si spor pe bani nu prea multi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă bag şi eu în vorbă. Nu mi s-a părut că Adrian sau Diacritica ar fi pus banii în prim-plan.
    Postul e foarte clar şi pleacă de la o realitate la fel de clară: prezidentul recomandă profilor să îşi mai ia un job, lucru care pentru mine, care întâmplător sunt prof, e o dovadă de deşănţare şi, nu mai putin, un scuipat între ochi. Pentru că eu nu m-am pregatit pentru o meserie, nu am dat examen si nu mi-am luat o catedra cu gândul că nu voi putea trăi din meseria mea şi că va trebui să mai alerg după un job (care ar fi acela?!); nu este normal într-o lume normală să nu poţi trăi din meseria ta. Nu este normal să pui profesorii sau medicii pe aceeaşi treaptă cu un vânzător de cartofi în piaţă sau cu orice alt slujbaş. Să ne gândim de pildă la un pilot. Cu siguranţă nu are normă de 8 ore şi nu îi sare nimeni în cap că ar fi plătit prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea imi plac practicile astea: scrii un post, inchizi comentariile si le astepti pe alt blog. Nu mi se par in regula.
    Primul meu comentariu de aici se referea exclusiv la postul "La munca, nu la scoala!" si la comentariile aferente. Chiar daca iti citisem postul "Cate ore munceste un prof" nu stiu de ce ti-as da replica pe un spatiu strain.
    Nici acum nu as face-o, dar cum din noul tau post vad ca ti l-am inspirat, nu am incotro.
    Sa vedem:
    ma bucur ca ai rigoare si te-ai dus la surse. Mie mi-e asa lehamite de discursurile prezidentiale, incat ma multumesc sa le cunosc din auzite. Oricum, din auzite stiu de mai multe replici de genul "profii sa isi ia un al doilea job" daca vor sa traiasca decent - ceea ce e o tampenie intr-un stat bine gandit si just, oricat de capitalist ar fi el.
    Daca vrei educatie, profesorii trebuie sa fie dedicati ei, nu sa fie apasati de griji sau sa vina masinal la scoala, sa isi faca expeditiv orele pentru ca in restul timpului se duc si in alta parte si sunt altceva. Si cum sa se prezinte: dimineata sunt profesor, iar seara... sau viceversa.
    Daca vrei educatie.
    Un profesor trebuie sa aiba timp si bani sa se instruiasca, daca vrea sa fie bun, la zi. Cand ar mai face asta cu un al doilea job?
    Fara sa mai dezvolt, este clar ca educatia nu e o prioritate si ca nu se doreste calitate in domeniu.
    De aceea afirmatia cu pricina mi se pare desantata si ofensatoare.
    Solutia "pleci, daca nu esti multumit" va duce la ce? La un colaps, daca nu cumva invatamantul nu e deja in colaps. Solutia ramanerii in sistem are si ea atasate frustrarile de rigoare.
    In plus: 16 ore pe saptamana aveau doar cei cu gradul I si peste 25 de ani vechime in invatamant. Iar de 1-2 ani nu mai are nimeni.
    Iar un profesor, daca chiar e pasionat, poate munci lejer 40 de ore pe saptamana. Fara sa primeasca vreun ban in plus pentru asta. Eu am exemple: persoane implicate in tot felul de programe si platforme educative, fac proiecte, tin cursuri, merg la simpozioane etc.
    O ultima observatie: cum exista atatea clinici si spitale private, medicii isi pot lua cateva ore 2 zile pe saptamana in plus si ar fi ok daca situatia ar fi similara in invatamant. Dar nu este.

    RăspundețiȘtergere
  9. _________________
    ”Nu prea imi plac practicile astea: scrii un post, inchizi comentariile si le astepti pe alt blog.
    _________________

    Poftim?!

    _________________
    Primul meu comentariu de aici se referea exclusiv la postul "La munca, nu la scoala!" si la comentariile aferente.
    ________________

    A zis cineva altceva?!

    ___________________
    Chiar daca iti citisem postul "Cate ore munceste un prof" nu stiu de ce ti-as da replica pe un spatiu strain.”
    ___________________

    Again: Poftim?!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anamayana
    Cred că ai înţeles-o greşit pe Dia. Nu te-a trimis nicăieri să comentezi, ci pur şi simplu nu vrea să aibă comentarii la articolele ei despre şcoală.
    Poate era mai potrivit să-i dai replica pe blogul tău.

    Cât despre calitatea învăţământului, depinde foarte, foarte, foarte puţin de salariul profesorilor. Dar despre asta am de gând să scriu un post mai elaborat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate incep si eu sa ma cred buricul pamantului si interpretez:
    - Văd că articolul meu de ieri a fost interpretat (şi) în cheie politică, drept replică lui Traian Băsescu.
    - Medicii au mai toţi un al doilea job la privat şi nu se plâng de asta, iar ideea nu li se pare ofensatoare/deşănţată.
    ca trimiteri la comentariul meu.
    In fine, multumesc pentru moderare. Dialogurile astea fiecare pe blogul lui sunt pentru mine ceva nou, nu ca as fi reticenta la nou.
    Astept dezvoltarea subiectului...

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai că situaţia începe să aibă haz.
    Ce faceţi, fetelor? Vă păruiţi pe blogul meu?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anamayana:
    Am fost în vacanţă la locu' de baştină, după cum rezultă din câteva articole de pe blog. M-am văzut cu foste colege, profe, cu verişoare, profe, cu mătuşă, profă pensionară, cu mama personală, învăţătoare pensionară. Am discutat cestiunea, inclusiv articolul meu. Pe twitter articolul a fost trimis de câteva ori cu menţiunea "se aude, Traian Băsescu?".
    Dacă preferi să consideri că tu personal mi-ai inspirat articolul despre cele 16 ore şi al doilea job, e ok, dar nu te grăbi să m-acuzi de nu ştiu ce practici.

    @Adrian, io mă păruiesc numa' pe blogu' personal. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Si e sint fost prof., din fericire nu mai am nimic comun cu "colegii" si nici cu elevii. Este teribil cum se apara aceasta tagma si cit se vaita. Pe vremea "cintarii Romaniei" faceam la munca culturala de ne sareau capacele si acum sintem socati ca ar trebui sa ne luam al 2. lea job. In toata lumea se practica un al 2.le job, daca mai vrei ceva pe linga salariu. Doar in Romania doamnele profesoare nu-si pot inchipui sa mai faca si altceva pe linga manichiura, saptaminal la coafor si fiindca si asa vacantele sint lungi, daca s-ar putea cit mai multe "iesiri". Mai nou vor toate in Israel, la locurile sfinte, ca deh, le au mai nou cu religia, cu 20 de ani in urma faceau cruce cu limba .... Ce s-o mai lungesc, daca cineva isi face meseria din placere nu asteapta sunatul la pauza. Se incing discutii "intelectuale" , caustce si intepatoare. Cine D-zeu mai are 60 de zile de concediu pe an in lumea asta?? Si de ce sinteti nemultumiti?? Canadienii au din 365 de zile din an doar 14 zile de concediu si tara merge bine. Ce ar fi sa puneti osul la treaba si sa nu va mai vaitati, si sa mai lasati din pretentii????

    RăspundețiȘtergere
  15. PAM Dirac zicea că n-are rost să-i spui unui prost că e prost, fiindcă n-are cum să priceapă.
    Are dreptate; aşa că m-am răzgândit şi nu mai dau nicio replică.

    RăspundețiȘtergere