luni, 1 iunie 2009

Încălzire negativă

După cum arată vremea zilele astea, se pare că din cauza crizei financiare nu mai putem plăti factura la încălzirea globală. Aşa că ne-a tăiat-o...

Vâlva stârnită de teoria încălziri globale e un exemplu perfect de manifestare a prostiei umane, lucru de care se folosesc cei pricepuţi să scoată profit din vorbe: politicieni care câştigă popularitate (preschimbată în voturi la momentul decisiv) declarând că luptă împotriva încălzirii globale; negustori de piei de cloţă care vând produse (mai scumpe, bineînţeles, decât cele clasice) care ne ajută să economisim energie (uitând să specifice câtă energie suplimentară s-a consumat la fabricarea lor); oameni de ştiinţă (unii chiar veritabili) care vând cărţi şi filme în care ne explică ce şi cum... Cu alte cuvinte, teoria asta a devenit afacere.

Se pare că sunt totuşi destule dovezi că există încălzire globală, adică o modificare majoră a climei Pământului. Dar faptul că noi o putem influenţa, e pură fantezie. Schimbări ale climei au mai fost destule în trecut şi nimeni nu poate susţine că s-au datorat activităţii umane. Din păcate, date certe despre evoluţia temperaturii atmosferice avem doar de 100-200 de ani, prea puţin timp pentru a trage concluzii solide pe baza lor. Totuşi se cunosc cu certitudine câteva astfel de fenomene dintr-un trecut relativ apropiat, dintre care „Mica glaciaţiune” cred că este chiar celebră. Ca să nu mai vorbim de cele mari...

De ce totuşi majoritatea oamenilor sunt convinşi că noi suntem cei care producem încălzirea actuală?

Să fie o nevoie intrinsecă a naturii umane de a ne simţi vinovaţi? Din ce în ce mai mulţi nu mai cred în păcatul originar (ăla cu mărul) şi acum au găsit alt păcat de ispăşit. Pe vremuri existau comunităţi care făceau sacrificii umane în perioada solstiţiului de iarnă pentru ca Soarele să nu se stingă. Acuma alţi preoţi ne conving că suntem vinovaţi şi ne cer altfel de sacrificii.

Sau poate vinovat e orgoliul uman, gâdilat de faptul că, deşi mici şi jigăriţi, avem puterea de a distruge o planetă...

Sau fenomenul ăla sintetizat în "prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul"? Mulţimea trecută prin şcoală ca prin holul gării se simte cumva colaboratoare la o activitate ştiinţifică dacă dă aprobator din cap când i se servesc, asezonate cu termeni ştiinţifici, argumentele teoriei. Oare câţi dintre militanţii acestei cauze înţeleg noţiuni ca: energie, radiaţie...? Şi câţi realizează ce înseamnă fenomene la scară planetară?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu