sâmbătă, 31 iulie 2010

Certitudini

Dacă cineva mai are vreun dubiu în ceea ce priveşte veridicitatea sondajului pe care-l pomeneam ieri, este suficient să lectureze comentariile de la articolele cu întrebările şi răspunsurile şi toate îndoielile dispar.
Da, prea mulţi români preferă "să creadă", nu "să gândească". Pentru ei nu există (aşa că de ce ar folosi?) argumente ci doar convingeri. Incapabili să înţeleagă un raţionament ştiinţific, consideră că ştiinţa este un fel de religie, în care cred cei rătăciţi de turma creştină, indivizi care ar trebui recuperaţi, sau măcar arşi pe rug. Unul dintre habotnici chiar pomeneşte la un moment dat de "logica perfectă" a Bibliei!
Interesant este că majoritatea acestor "creştini" sunt convinşi de "adevărul" ghicitului, horoscoapelor, vrăjitoriilor şi alte superstiţii, fără să sesizeze că astea sunt exact păgânismele cu care se luptă creştinismul de aproape 2000 de ani.
De unde această înclinaţie spre misticism a românilor? (Bineînţeles că nu doar românii au aplecare în direcţia asta, dar se pare că la noi procentul e mult mai mare decât la alţii.) Cred că cea mai scurtă variantă de răspuns este simplitatea soluţiilor oferite de credinţă: Dumnezeu a făcut asta; diavolul şi-a băgat coada; duhul rău e vinovat; îngerul te-a apărat; Luna e în casa a cincea; vecina ţi-a trimis argintu'-viu... Răspunsuri clare şi definitive, ceea ce pentru o minte "odihnită" este sinonim cu adevărul. Lama lui Occam taie fără milă - chiar şi în mintea celor care n-au auzit de ea.
În contrapartidă, ştiinţa oferă doar răspunsuri care generează alte întrebări şi în mod sigur nu va ajunge niciodată la un răspuns final. Pentru că asta este ştiinţa: o căutare perpetuă. Dar drumul ăsta cere efort intelectual, ceea ce este inadmisibil pentru cei care "muncesc, nu gândesc". Aşa că dispreţul majorităţii românilor (încurajat şi de pe cel mai înalt fotoliu politic) faţă de şcoală şi toţi ai ei este perfect normal. Am avut ocazia de multe ori să aud argumente de genul: "Ce-i trebe lu' fi-miu' carte? Că doar la oi merge şi fără! Aşa cum am trăit eu, aşa o să trăiască şi el!"; "Bunicu' a tăiat lemne la pădure, tata la fel, eu la fel, aşa că şi băiatu' meu o să taie lemne. Ce-i aia şcoală? Drujba merge şi fără. A venit muntele peste sat? Aşa a vrut Dumnezeu!" Şi apoi se revoltă că doctorii, inginerii, economiştii din România sunt care mai de care evrei, unguri, nemţi... Dar asta sigur e consecinţa conspiraţiei ăleia mondiale împotriva românilor!!!

Credinţa oferă certitudini, ştiinţa doar îndoieli... Ce poate oare să aleagă o minte care la vârsta potrivită nu a exersat gândirea logică, raţionamentul, argumentaţia?

Da, în grajd, la îngrijitul vacilor, nu este necesară teoria atracţiei universale, dar faptul că tu înţelegi că Pământul se învârte în jurul Soarelui reprezintă diferenţa dintre tine şi partenerul tău aflat de cealaltă parte a ieslei.

2 comentarii: